Vad gör bönderna?

Kungsbacka

Vårbruk, sådd eller ljungbränning? Här kan du läsa om vad vår bönderna jobbar med under en säsong i Äskhult. 

Stort fokus ligger just nu på vår linodling som är mogen för skörd. Vi har närmare 300 kvm lin i Äskhult denna säsongen i tre olika sorter. Lizette, Nathalie och en lokal sort vi kallar för Istorp. Vi har ryckt en del av linet för beredning, det ska först torkas och sedan rötas. 

Resten tar vi till utsäde till nästa år. Målet är att ha en egen fröbank och vara självförsörjande på de linsorter vi odlat säsongen 2021. Allt sker som vanligt inom projektet 1 kvm lin. 

Annars pågår det sista av skördearbetet på åkrar och kålgårdar. Det ska höstplöjas inför vintern och den sista skörden plockas upp inför skördefest i byn.  

Vår trädgårdsmästare Johan försöker också ta tillvara på alla de äpplen som växer i byn. Helgen den 2-3 oktober har vi bjudit in Lindensträdgårdar som kommer hit med sitt portabla musteri. Det är också vår sista öppna helg för säsongen. 

Arbetet i byn pågår hela veckorna och ni är varmt välkomna att besöka oss även när byn är stängd. 

Följ gärna arbetet i landskapet och odlingarna hos @tradgardsdrangen på instagram. Eller läs mer om Äskhults By på http://vastkuststiftelsen.se/ och https://www.lansstyrelsen.se/halland.html

Hitta hit