Kulturarvsdagen med slåttergille i Äskhult by

Äskhults by, Kungsbacka

Kulturarvsdagen i Äskhult by

En dag fylld med traditionella aktiviteter som firar och bevarar vårt gemensamma kulturarv. Temat för året är ”Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser”. Har du dessutom erfarenhet av lieslåtter eller gått en liekurs och vill upprätthålla din nyvunna kunskap, då kan du även vara med och arbeta med oss. 

Slåttergille 
Vi arbetar och umgås tillsammans i sidvallsängen, med både slåtter och räfsning. För att slåttra behöver du anmäla dig och först till kvarn gäller. Förmiddagspasset är mellan 10-12, eftermiddagspasset är mellan 13-15. I anmälan meddelar du vilket pass du önskar och tidigare erfarenhet av slåtter. Tag med egen lie! 

Klockan 12.00 serveras en slåtterlunch med kaffe och dopp till både för- och eftermiddagspasset. Anmälan görs till askhultsby@kungsbacka.se. Allt slåtterarbete sker på egen risk. Under semestertid har vi tyvärr inte möjlighet att svara på er anmälan, återkoppling kommer i mitten av augusti. 

För att räfsa behövs ingen anmälan, men medtag egen räfsa. Klä dig gärna i gammaldags stil, men kom ihåg bra och vattentåliga skor då sidvallsängen kan vara blöt.

Räfsmakeri med Martin Ericsson 
Mellan 11-14 kan du prova på olika moment i att tälja en räfsa med Martin Ericsson, möbelsnickarmästare, trähantverkare och pedagog. Ta del av sammansättningsteknikerna, materialen och redskapen som är förknippade med tillverkning av räfsor. Drop in - ingen föranmälan eller kostnad. 

Utmarksvandring
Hur återskapar man ett landskap?
Klockan 13.00 kan du följa med Länsstyrelsen i Halland på en vandring i Äskhults marker. Här får du veta mer om hur skötsel och restaureringar går till på kulturreservatets marker. Vi är ute cirka två timmar. Använd ordentliga kängor eller stövlar. Ta gärna med fika eller köp på plats i byn. Anmäl dig på webben eller i Bengts Kaffestuga vid ankomst. Ingen kostnad.

Hela dagen
Delta i slåtterarbetet, köp med dig en picknickkorg i caféet, upplev museet och prova att räfsa i ängen. På plats är även Kultur i Halland - Slöjd och informerar om sin verksamhet. Dessutom har vi skickat en utmaning till några av våra kulturreservatsvänner om en slåttertävling: vem slåttrar och räfsar snabbast och snyggast samman sitt ängsgräs? 

Kulturarvsdagen i Äskhult erbjuder en unik chans att uppleva och bidra till bevarandet av historiska jordbruksmetoder och kulturlandskap, i byn där vägarna möts. Varmt välkomna! 

Programpunkter: 
Kl 10-15   Slåtter 
Kl 11-14   Räfsmakeri
Kl 12.00 Byguidning
Kl 13-15  Utmarksvandring
Kl 14.00 Barnaktivitet

Ett samarrangemang mellan Äskhults by, Västkuststiftelsen, Länsstyrelsen Halland, Region Halland.

Mer från Äskhults by

Utbud

Res med kollektivtrafiken

Hållplatsen Axtorp ligger en dryg kilometer söder om själva byn.

Vägbeskrivning

GPS-koordinater: latitud 57.42707, longitud 12.28212

Hitta hit