Skoläventyr i Äskhults by

Äskhult är den perfekta platsen att uppleva levande lärande och en annorlunda pedagogisk verksamhet. Här får elever från alla skolans årskurser ny kunskap i ämnen som historia, biologi, kultur och natur i en miljö som väcker både fantasi och upptäckarlust. 

Du får du veta hur man levde, arbetade och bodde förr i tiden - ett bra sätt att förstå och levandegöra historieundervisningen. Hos oss kan du lära dig mer om byns historia, invånarnas liv och deras trosföreställningar. Barnen får prova på olika aktiviteter och får på så sätt tillgodogöra sig kunskap på ett roligt sätt.

Program

Äskhults Vättar och Väsen

Vilka var egentligen vättarna, och varför var man så rädd för trollen och skogsrået? Följ med en piga från 1800-talet som berättar allt om skogens mystik, de "små underjordi" och gårdstomtens hårda slit.

Mycket av det vi idag ser som sagor, har en gång i tiden varit böndernas verklighet. Vad beror det på och varför har vi slutat tro på skogens väsen? Det blir en spännande vandring i Äskhults historiska landskap där vi stöter på både vättar och väsen.

 

Tron kan försätta berg eller - funkar det på riktigt?

Den rikskända Kungsbackagumman var med och botade bybornas krämpor och sår. Hon, tillsammans med många andra, använde det som naturen bjöd på i sin läkekonst. Vissa örter användes mot sjukdomar, andra för kärlekslivet, mat eller bara för doftens skull.

Äskhults egna kloka gumma tar med dig ut i kålgårdar och mullbänkar där du får känna lukta och smaka. När du vet mer om örternas egenskaper binder vi trollpåsar tillsammans som både skyddar och läker.

Livet i Byn

Här provar vi på livet i en skogsbygdsgård, både inom- och utomhus. Vi besöker gårdens marker och husdjur, och får lära om kretslopp och självhushållning. Vi tar del av sysslor på gården som att karda ull, kärna smör, odla och skörda - allt efter årstidernas växlingar.

Tillsammans med en piga från byn, jämför du livet på 1800-talet jämfört med 2020. Vad äter vi, hur bor vi och vad arbetar man med 2020? Och hur stor skillnad är det mot 1800?

För de lite äldre barnen

Kärlek kropp och hälsa

Nu handlar det om förälskelse och hemliga mötesplatser, om giftermål och synen på sex.

Fanns det romantik och vad ansågs vackert på en man eller kvinna? Hur tänkte Anders och Anna-lina? Här får eleverna en introduktion till teman kring sexualitet, hygien, kärlek. Vi pratar om dåtiden och jämför den med dagens ofta öppna förhållningssätt till sexualitet.

För årskurs 6

Vi gör en vandring och använder alla skolämnen på ett lekfullt och annorlunda sätt. Vi startar vid Västra Skogs Skvaltkvarn där eleverna får höra sägner och får med sig ett förtrollat mjöl. Under vandringen till byn delas uppdrag ut. Väl framme vid lägerbålsplatsen bakar vi bröd.

Uppe i byn fortsätter vi med olika stationer där vi blandar fakta med praktiska uppgifter.

Tidsåtgång: cirka 5 timmar.

Fakta

Programmen tar runt 45 minuter om inte vi inte har angivit annat.

Fakta

Kostnad

  • 20 kronor/elev, 2-15 år, per programtimme.
  • 40 kronor för vuxen
  • En lärare per klass är fri.

Årskurs 6

3 000 kronor/klass
I priset ingår två pedagoger, material för dagen och aktivitet i byn.

Vi utgår alltid från gruppen/klassen och läroplanen.

Förskole- och särskolegrupper

Vi anpassar programmen efter era behov.

Kontakta oss för information och bokning

Kungsbacka turistinformation
Telefon: 0300-83 45 95
E-post: askhultsby@kungsbacka.se