Äskhults by

Fjärås, Kungsbacka

Den ligger närmare än du tror. Tiden då folk trodde att älvor och vättar gömde sig i dimman. När de små gårdarna stod tätt tillsammans och ett klingande barnskratt kunde färdas en kilometer genom luften utan att stöta på något annat än fågelsång. Sjön blänkte likt en silverspegel i solskenet och bortom de steniga beteshagarna tog skogen vid, grön, vild och fylld av mystik.

Förflytta dig tvåhundra år bakåt i tiden

I Äskhult kliver du rakt in i en genuin 1800-tals by med rötter i 1600- och 1700-talen. När du lämnat parkeringsplatsen finns inte mycket som påminner om vår egen tid. En oändligt vacker fägata leder fram till byn.

Gårdarna

De fyra gårdarna från 1700-1800 talet; Göttas, Jönsas, Bengts och Derras är omålade och skimrar vackert silvergråa runt det lilla bytorget. Byn genomförde storskifte 1825 och laga skifte 1864, men gårdarna splittrades inte och ligger kvar på sina ursprungliga platser och detta är unikt i Sverige.

Guidad tur

Under högsäsong har vi guidning på svenska och engelska dagligen. Vid evenemang kan du boka guidning mot en extra kostnad. Vi tar naturligtvis gärna emot grupper som kan boka in sin egen specialguidning.

Då lär du dig mer om bybefolkningens levnadsöden men även om det pågående restaureringsprojektet för att återskapa ett landskap kring en ålderdomlig by som är unikt och oerhört intressant.

Vandra och promenera

Fyra olika kulturstigar finns i det vackra landskapet runt byn.
Du kan hämta en självguidande broschyr i Kaffestugan om du vill gå på en egen guidning. Du kan också lära dig mer om odlingen, återskapandet av markerna och en del fynd som gjorts. Stigarna är även till för dig som vill motionera och njuta av landskapet.

Kaffestuga

I Bengts Kaffestuga serverar vi bland annat nybakat kaffebröd och smörgåsar baserade på gamla recept från trakten.

Passa på att ta en utflykt och ät lunch eller köp med en picknickkorg med fika till promenaden längs någon av byns kulturstigar.

Aktiviteter och event

Äskhults by är ett unikt besöksmål på många sätt, det kommer du att förstå när du kommer hit. Här bjuds du på en fantastisk miljö där fridfullt är ett av ledorden.

Förutom att du kan uppleva och lära mer om 1800-talet, agrara reformerna, markvården mm kan vi erbjuda en mötesplats du aldrig glömmer. Det finns massor av möjligheter för både fysiska och mentala aktiviteter men även möten i unika lokaler. I dagsläget är mindre grupper att föredra, men det finns ju naturligtvis möjlighet att skapa lösningar för just ert tillfälle.

Kontakta oss så bokar vi in ett möte på plats.

Mer från Äskhults by

Utbud

Prisinformation

Fri entré

Årskort: 250 kronor

Guidning: 

Vuxna: 70kr

Barn 2-12år: 40kr

Barnaktivitet 2-16: 40kr

Förhöjd entré vid evenemang

Vuxen: 60-75 kronor

Barn 2-15 år: 30-35 kronor

Res med kollektivtrafiken

Hållplatsen Axtorp ligger en dryg kilometer söder om själva byn.

Fakta

Äskhults by är sedan 2004 ett av länets tre kulturreservat. Västkuststtifelsen äger och förvaltar byn och personalen sköter markerna med, till största delen, traditionella metoder.

Länsstyrelsen ansvarar för skötselplanen och finansierar också stora delar av det omfattande restaurerings- och förvaltningsarbetet i markerna. På Länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om Äskhults skydd och skötselplan.

Kungsbacka kommun ansvarar för besöksmålet Äskhults by, den publika verksamheten och Bengts kaffestuga.

Vägbeskrivning

GPS-koordinater: latitud 57.42707, longitud 12.28212

Hitta hit