Anders Pehrsson, Götten
Göttas är den bäst bevarade gården i byn. Här ligger uthusen tätt runt gårdsplanen. Gården fick namnet Göttas efter Anders Pehrsson från Gödatorp i Gällinge. Götten, som han kallades, flyttade hit i mitten av 1700-talet.
Amund Andersson omnämns som ägare till Göttas redan 1632. Han var den som höll skattemöten i byn och som skulle driva in skatten.
1825 bor klockaresonen Börje Olofsson, även kallad Olsson, på gården med sin hustru Börta och deras två söner. Svärmor bor på undantag.
Ända sedan 1830-talet hade det rått sjukdom, olyckor, död, nöd och fattigdom på gården.
Tjuven Olsson
”O de va la ente så konstigt”, sa Anna-Britta hos Jönsas. "Han ska vet att de e ju hemsk farligt att stjäla å de e sju resor värre att stjäla frå körka. De fick Götter´a erfara.”
Börje stal en del av det murbruk som det skulle byggas kyrktorn av i Förlanda. Han använde det för att täta med. Ett par år efter stölden dog Börjes äldste son bara 30 år gammal och två år senare avled hustrun.
Familjen var ganska välbärgad vid den här tiden. När sonen Lars tog över gården, fick han betala gårdspengar till sina systrar som bodde uppe i socknen. Det var pengar han inte hade, utan som han fick låna både här och där till skyhöga räntor.
Lars gifter sig med Gunnor och de får tre söner. Men så dör Lars plötsligt. Två månader senare föder Gunnor en dotter och tvingas att leva i fattigdom. När hon inte kunde betala gårdspengen drog man av henne guldringen.
Gunnor bodde på gården tillsammans med sina fyra barn, sin svägerska Adelina och hennes två flickor. Det var fattigt och trångt och var och ens utrymme var markerat med streck på golvet. Mödrarna hade dessutom varsin vävstol i huset.
Sönerna Albin och Aron och dottern Anna-Lina åker till Amerika i början av 1900-talet. Efter några år kom de tillbaka välbärgade, men de var däremot inte särskilt goda vänner när de återvände.
Aron och hans mor Gunnor flyttade till ett torp och Albin flyttade in i Göttas. De – vilka – Albin - rustade upp huset med nya fönsterrutor och grävde en brunn närmre huset. De lyckades däremot aldrig få något vatten i sin brunn.
Albin och Aron
Båda bröderna slutade sina dagar som riktiga original och båda förblev ungkarlar. Albin miste synen och kunde inte snickra som han gjort tidigare.
Det är han som har gjort gungstolen och pelarbordet i huset.
Bröderna var inte speciellt vänliga mot varandra. Derra Gottfrid berättar att Aron låg svårt sjuk en kall och blåsig vinter på 1940-talet.
Han kunde höra hur han ropade på bror sin "skaffa mig en doktor, skaffa mig en doktor."
- "Hit kommer ingen doktor röt Albin, antingen så lever du eller så dör du!" Och nästa dag var Aron död.
Albin fick man till slut lura ut ur huset och han bodde några år på hem innan han dog.
Bröderna Albin och Aron var de sista som levde på gården. Det hänger ett fotografi på dem i friarekammaren.