Gottfrid Pettersson 1898-1964

Den siste åbon, med dåtiden in i modern tid. Det finns fortfarande många som har träffat Gottfrid och kan berätta historier om honom, fråga oss i Kaffestugan.

På 1930-talet bodde Gottfrid Pettersson i Derras och var med sina 33 år den yngste singeln i byn.

Gottfrid var son till Petter Olsson och hans andra hustru Johanna Ljunggren. Petter och Johanna fick två söner tillsammans, Carl och Gottfrid. Johanna hade sedan tidigare en utomäktenskaplig dotter, Mathilda, som hon fick när hon var 22 år. Johanna var 33 år yngre än sin make Petter.

När alla andra i byn; bröderna Aron och Albin, syskonen Anna-Brita och Johannes i Jönsas, Hanna Göök i Bengts till slut dör, bor Gottfrid ensam och ogift kvar i byn nästan ända till sin död 1964. Han dör i tuberkulos 68 år gammal.

Syskonen

Carl utvandrade till Amerika där han dog i spanska sjukan 24 år gammal. Systern Mathilda dog även hon som ung, endast 23 år gammal.

Kvar på gården blev mamma Johanna och sonen Gottfrid. Till slut dog även Johanna och Gottfrid blev Derras hemmansägare.

Historieberättare

Gottfrid var ett riktigt original. Han pratade utpräglat bygdemål och hade många goa slagsmåls- och tjuvjakthistorier att berätta.

Bland annat den om när han och jaktkamraten tillverkade egna dumdumkulor till hagelbössorna. Och om den gången han hade träffat älgen med just en sådan kula och den ändå inte stöp. Gottfrid fick följa efter älgen som tog sig ända till Tostared. Där rusade den emot honom och han blev tvungen att skjuta den igen! När älgen ändå inte dog, fick Gottfrid rusa fram och sticka den med jaktkniven. Han fick flå och stycka den på plats, ta en bakdel på axlarna och knata till egna marker, vända om och hämta ett nytt stycke älg och sedan gräva ner eller gömma det som blev över…